Registreer
Google+

6 lastige vragen over je uiterlijk

0 comments

Inspireren, Tips&tricks | 23 januari 2012

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 Pin It Share 0 0 Flares ×

Hoewel overleven het allerbelangrijkste is, duiken er ook andere vragen op. Die je niet durft te stellen, omdat ze zo banaal lijken. Maar dat zijn ze natuurlijk niet. Enkele deskundigen geven antwoord.

1. Verhuist de sinaasappelhuid van mijn buik mee naar mijn borst bij een reconstructie?
Prof. Dr. Blondeel: Sinaasappelhuid komt niet vaak voor op de buik, maar het kan dat ook daar de bindweefseltussenschotten onder ouderdom of overdreven vet lijden en dat de huid een lichte cellulitis vertoont. Bij de transplantatie worden die tussenschotten doorgesneden, waarmee het probleem al half opgelost is. Bovendien krijgt de huid ter hoogte van de borst een andere dynamiek, waardoor de putjes verdwijnen.

2. Verhuizen de striemen op mijn buik mee naar mijn borst?
Prof. Dr. Blondeel: Striemen kun je niet doen verdwijnen, maar door een bol te creëren ter hoogte van de borst, ontstaat er spanning op de huid, waardoor striemen wel minder gaan opvallen.

3. Mag ik nog genieten van sauna’s, stoombaden en jacuzzi’s?
Dr. Amant: In principe wel. Er is geen goed wetenschappelijk onderzoek dat het tegendeel bewijst. Maar we raden wel aan om voorzichtig te zijn met temperatuursverschillen. Probeer extreme wisselingen te vermijden en bouw je bezoeken langzaam op. Kijk naar wat je lichaam aankan en of je ergens last van krijgt. Geen last? Geniet er dan van. In het andere geval stop je beter.

4. Kun je er fantoompijn hebben op de plek van de amputatie?
Prof. Dr. Blondeel: Fantoompijnen bestaan, maar komen zelden voor. Patiënten hebben soms wel pijn op de plek van de amputatie, maar vaak is dat neuroompijn in plaats van fantoompijn. Een neuroom is een goedaardige woekering op de stomp van een gevoelszenuw die bij de amputatie doorgesneden is. Vaak is het net onder de oksel dat die neuromen heel gevoelige punten worden, die erg pijnlijk kunnen zijn. Uiterst onaangenaam, maar het gaat na verloop van tijd weer weg.

5. Zal ik verdikken of uiterlijk verouderen door de chemo en alle medicatie die ik moet gebruiken?
Els Baetens: Dat is afhankelijk van je behandeling. Veel mensen hebben een verminderde eetlust door hun chemokuur, waardoor ze juist afvallen. Anderzijds krijgen patiënten vaak cortisonepreparaten. Cortisone houdt vocht vast en stimuleert de eetlust, met een opgeblazen lichaam tot gevolg. Sommige vrouwen krijgen er kilootjes bij door de medicatie voor de hormoongevoelige (borst)kankers. De behandeling kan er ook voor zorgen dat je huid tijdelijk heel droog en dun wordt, waardoor je plots ouder gaat lijken. Een goede verzorging tijdens en na de behandeling is dus een must.

6. Kan het zijn dat mijn haren niet terugkomen?
Dr. Breucq: Haar komt altijd terug, zowel op je hoofd als je wenkbrauwen en schaamstreek. Wel kan het zijn dat je een iets andere coupe krijgt: het sluike haar dat je voordien had, kan nu eerder kroezelend of krullend zijn, of omgekeerd. De kleur blijft onveranderd. Hoe snel je haar spontaan terug komt na de therapie, is individueel verschillend.

Dr. Frédéric Amant is gynaecologisch oncoloog aan het Universitair Ziekenhuis in Leuven
Professor Dr. Phillip Blondeel is plastisch chirurg, gespecialiseerd in borstreconstructies aan het Universitair Ziekenhuis in Gent
Dr. Cathérine Breucq is radioloog en kliniekhoofd van het Centrum voor Borstkankerdiagnostiek aan het Universitair Ziekenhuis in Brussel
Professor Dr. Herman Depypere is gynaecoloog-senoloog aan het Universitair Ziekenhuis in Gent
Els Baetens is patiëntenbegeleidster bij Onthaalcentrum Naboram, een zelfhulpgroep van en voor mensen die geconfronteerd worden met borstkanker. Els kreeg in 2001 zelf de diagnose borstkanker.

Lees ook: 8 lastige vragen over seksualiteit

Leave a Reply